Produkty bogate w błonnik po podstawa dobrej diety. Nie powinny ich unikać osoby, którym zależy na dobrym samopoczuciu i smukłej sylwetce. Błonnik jest bardzo ważny również w diecie sportowców i kulturystów, którzy w procesie budowy wartościowej masy mięśniowej walczą z tkanką tłuszczową.
Błonnikiem określa się zespół substancji, które występują w komórkowych ścianach roślin. Błonnik nie ulega trawieniu w ludzkim żołądku, a co za tym idzie, przez cały układ pokarmowy przechodzi w niezmienionej formie, pęczniejąc i czyszcząc pozostałości po przemianie materii. Błonnik posiada nie tylko właściwości oczyszczające, ale również hamuje uczucie głodu i pobudza perystaltykę jelit, co jest szczególnie pożądane przez osoby, które walczą ze zbyt wysoką wagą.
Błonnik występuje w naturze niezwykle szczodrze. Jest obecny w kaszach, otrębach, warzywach strączkowych, jak również i w wielu surowych warzywach i owocach. Nie brakuje również specjalnych preparatów, które podają błonnik w postaci wygodnego suplementu.