Wapń to pierwiastek zaliczany do grupy makroelementów. Oprócz tego, że jest on podstawowym budulcem kości i zębów, pełni też ważną rolę w codziennej diecie osób uprawiających sport, zwłaszcza dyscypliny wymagające długotrwałego wysiłku i wzmożonej pracy mięśni. Wapń jako katalizator w procesie uwalniania energii przez tkanki mięśniowe uruchamia mechanizm ich rozkurczania podczas spoczynku, co wpływa na zwiększenie efektywności treningów. Układając swój codzienny jadłospis pod kątem zbilansowania składników odżywczych, warto pamiętać o naturalnych źródłach występowania wapnia. Zwyczajowo mówi się o wysokiej zawartości wapnia w mleku i jego przetworach, jednak o wiele bogatsze w ten pierwiastek są niełuskane, nieprażone ziarna sezamu oraz maku, a więc pokarmy pochodzenia roślinnego, co ma szczególne znaczenie w przypadku osób stosujących dietę wegetariańską czy wegańską . Należy też wziąć pod uwagę fakt, że odżywki wysokobiałkowe stosowane przez sportowców przyczyniają się do wypłukiwania wapnia z organizmu.