Wiele mówi się o prawidłowej diecie dla sportowców zawodowych. Nie jest tajemnicą, że ich dieta to w dużej części również skuteczność ich treningów. Istotne są zawartości białka, również węglowodanów, soli mineralnych, witamin. Najważniejsze jest białko, które buduje mięśnie i pozwala na wydłużenie ich czasu pracy. Co jednak ze słodyczami? To bardzo ciekawe zagadnienie, ponieważ to właśnie słodycze bardzo często ratują sportowców w chwilach zwątpienia oraz dużego zmęczenia.
Dlaczego?
Słodycze w przeważającej części składają się z cukrów złożonych oraz prostych – sacharozy, glukozy i wielu innych. Są to, najprościej mówiąc, węglowodany. Są one niezbędne w diecie sportowca ze względu na to, że odpowiedzialne są za wytwarzanie energii.
Węglowodany powinny być dostarczane w codziennej diecie głównie poprzez zboża, owoce, jednak sportowcy, szczególnie podczas zawodów, chętnie sięgają po niewielkie słodkości. Odpowiednio dobra ich ilości – batoniki, żelki, suszone owoce- działają niczym dodatkowy zastrzyk energii. Pozwalają na wyrównanie swojego tempa, również na dalszą pracę mięśni.