Makroelementy to te składniki mineralne, które w ustroju człowieka występują w tkankach, w stosunkowo dużych ilościach. Do tych pierwiastków zalicza się: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, chlor, siarka.
– Wapń – jest odpowiedzialny za: budowanie kości, krzepnięcie krwi, aktywowanie enzymów trawiennych oraz tak zwanego czynnika rozkurczowego w komórce mięśniowej, gdy ten nie pracuje;
– Fosfor – tak jak wapń jest składnikiem budulcowym kości, a ponadto: bierze udział w tworzeniu wiązań wysokoenergetycznych (ATP) i fosfokreatyny, czyli tych związków, które pełnią najważniejszą rolę w pracującym mięśniu; wchodzi w skład fosfolipidów, które są odpowiedzialne za transport tłuszczów z wątroby do krwi i pracujących mięśni;
– Magnez – tak jak i dwa pozostałe pierwiastki, buduje kości oraz inne tkanki; jest odpowiedzialny za aktywowanie enzymów, które biorą udział w przemianach węglowodanów i tłuszczów; w pracującym mięśniu hamuje czynnik rozkurczowy i przyspiesza uwalnianie energii z ATP; bierze także udział w procesie termoregulacji i pracy synaps nerwowo – mięśniowych oraz aktywowaniu wielu enzymów;
– Sód – występuje głównie w płynach ustrojowych, w tkankach jest go niewiele; jest konieczny w procesie regulacji gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego, a także odczynu płynów ustrojowych;
– Potas – jest obecny głównie w tkankach; jako antagonista sodu ma duży wpływ na gospodarkę wodną organizmu; tak jak sód – reguluje ciśnienie osmotyczne i pH płynów ustrojowych; przyczynia się do zwiększenia przepuszczalności błony komórkowej, a także rozkurczu mięśnia sercowego; jego niedobór wpływa na zwiotczenie mięśni oraz niskie ciśnienie tętnicze, ale należy uważać przy jego suplementacji, ponieważ nadmiar potasu może przyczynić się nawet do śmierci;
– Siarka – jest składnikiem wielu ważnych związków: cystyny, cysteiny, metioniny, tiaminy, biotyny, glutationu, insuliny, koenzymu A i innych; reszta kwasu siarkowego dezaktywuje trujące związki, które powstają podczas trawienia białek.
To najważniejsze makroelementy, które istotnie wpływają na zdrowie, a więc i formę sportowca. Warto pamiętać, iż w przeważającym stopniu powinny być dostarczane do organizmu za pomocą zbilansowanej diety.