Cynk, ze względu na dość małe zapotrzebowanie w naszej diecie zalicza się do mikroelementów, a więc składników których spożycie nie musi przekraczać 100mg. Mimo to, odgrywa dość istotną rolę w naszym organizmie, zwłaszcza, kiedy regularnie ćwiczymy. Cynk wpływa na działanie hormonów – insuliny i testosteronu. Uczestniczy w syntezie białek, ważnych dla naszych mięśni. Spożywanie zbyt małej ilości produktów bogatych w cynk, może prowadzić do zaburzeń metabolizmu. Jego braki mogą także wpływać na działanie innych pierwiastków; żelaza i potasu, obu istotnych dla działania tkanki mięśniowej. W przyswajalności cynku pomagają aminokwasy, kwas cytrynowy, a także białko zwierzęce. Oznakami niedoboru cynku mogą być zmęczenie organizmu, senność, podatność na infekcje. Dzienne zapotrzebowanie to ok 16 mg dla mężczyzny i 13 dla kobiety. Uzupełnianie zapotrzebowania na cynk może przyczynić się do rozwoju masy mięśniowej. Ma na także wpływ na dehydrogenazę mleczanową, enzym odpowiadający za sprawność fizyczną w warunkach beztlenowych. Cynk może mieć szczególne znaczenie dla kulturystów i sportowców innych dyscyplin siłowych.