Batony sportowe są swoistą nowością na polskim rynku – ze względu na to, że jest to produkt wysoce przetworzony nie powinien on stanowić zamiennika pełnowartościowego posiłku. Nie znaczy to jednak, że batony nie są potrzebne. Z czego składają się te przekąski? Produkty te podzielić można na białkowe, energetyczne lub białkowo-węglowodanowe. W zależności od uprawianej dyscypliny można dobrać odpowiedni rodzaj dla siebie. Osoby będące na diecie wysokobiałkowej powinny sięgać po batony białkowe – stanowią one prawdziwą proteinową bombę, która wspomoże w przypadku, kiedy nie ma możliwości uzupełnienia diety po treningu. Batony energetyczne doskonale sprawdzają się w przypadku sportowców wytrzymałościowych. Wysoka zawartość węglowodanów doda energii i sprawi, że możliwe stanie się szybkie zregenerowanie nawet po najcięższym treningu. Batoniki białkowo-węglowodanowe stanowią kompleksową mieszankę obu tych składników, pozwalając na uzupełnienie składników odżywczych pomiędzy długimi przerwami pomiędzy posiłkami.