W sklepach sportowych dostępne są trzy rodzaje batonów sportowych, które różnią się od siebie składem oraz kalorycznością. Pierwsze z nich to batony białkowe, będące doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej. W ich składzie brak cukru, jest za to słodzik. Są bardzo sycące, najlepiej spożywać je 15 minut po treningu. Kolejnym rodzajem są batony energetyczne, które składają się w przeważającej części z węglowodanów. Zaleca się, aby unikać tych zawierających cukry proste. Ze względu na dużą ilość węglowodanów stanowią potężny zastrzyk energii, szczególnie dla sportowców wytrzymałościowych. Ostatni typ to batony węglowodanowo-białkowe, które mogą stanowić wartościową przekąskę podczas regeneracji organizmu lub długich przerw pomiędzy posiłkami. Stosowanie batonów uzasadnione jest w przypadku długotrwałego treningu oraz braku możliwości uzupełnienia energii pełnowartościowym posiłkiem. Co istotne – batony są poręczne i lekkie, przez co można je nosić przy sobie praktycznie wszędzie.