Cynk jest składnikiem mineralnym należącym do grupy mikroelementów – pierwiastków występujących w organizmie człowieka w śladowych ilościach. Jego dzienna zalecana do spożycia dawka to w przypadku sportowców około 15 miligramów. Łatwo przyswajalną postać cynku znajdziemy w naturalnym pożywieniu, takim jak pestki dyni, które zawierają go najwięcej spośród wszystkich pokarmów roślinnych, a także orzechy, migdały, kasze i warzywa strączkowe. Cynk pełni szczególnie istotna rolę w sytuacji, gdy organizm narażony jest na długotrwały wysiłek fizyczny – wspomaga on wtedy działanie enzymu o nazwie dehydrogenaza mleczajowa, odpowiedzialnego za poprawę zdolności wysiłkowych, co ma znaczenie zwłaszcza podczas treningów kulturystycznych. Ponadto cynk wpływa na przyrost masy mięśniowej poprzez znaczny udział w syntezie białek. W wypadku niedostatecznej podaży cynku wraz z posiłkami, warto rozważyć suplementację preparatami przeznaczonymi dla osób uprawiających sport, cechującymi się zoptymalizowaną ilością cynku w składzie danej tabletki czy kapsułki.