Ewolucja sprawiła, że przewód pokarmowy człowieka został przystosowany do bardzo różnorodnej diety, jednak z przewagą pokarmu pochodzenia roślinnego. Przy stosowaniu wysokobiałkowej diety musimy pamiętać, że złożona jest ona z dużej ilości produktów o wysokiej zawartości białka, a małej ilości błonnika, co bardzo niekorzystnie wpływa na proces trawienia. Dietę wysokobiałkową bardzo często stosują sportowcy, bo pozwala ona na bardzo dobry rozwój parametrów i wydolności organizmu. Dlatego szczególnie właśnie oni powinni pamiętać o tym, aby błonnik był stale obecny w ich diecie w niezbędnej ilości. Reguluje on perystaltykę jelit i sprawia, że poziom cukru we krwi jest bardziej stabilny, a to jest bardzo ważne podczas wysiłku fizycznego. Ponadto pozwala zachować właściwą, prawidłową wagę. Dlatego, jeśli dieta sportowca ma niewiele błonnika, to koniecznie trzeba go suplementować. Jest dużo dobrych preparatów zawierających błonnik. Występuje on w tabletkach i w proszku. Im lepsze rozdrobnienie błonnika, tym lepiej oddziałuje on na organizm.