W ostatnich latach sportowcy bardzo chętnie sięgają po specjalnie opracowane sportowe batony. Te doskonale zbilansowane pod względem składu, są zrobione z doskonałej jakości składników, które są łatwo przyswajalne. W zależności od składu i proporcji składników odżywczych można wyróżnić batony białkowe, energetyczne i węglowodanowo-białkowe. Batony białkowe to przekąską, która świetnie uzupełnia diety niskowęglowodanową i wysokobiałkową lub może zastąpić nawet jeden posiłek, gdy nie ma czasu. Zawierają wysokiej jakości białka i pewną ilość węglowodanów i witamin. Powinno się je spożywać 15 minut po zakończeniu treningu i popić dużą ilością wody. Batony energetyczne to doskonały posiłek przy uprawianiu sportów wytrzymałościowych. Można je jeść zarówno przed, jak i po wysiłku, a także w trakcie. Korzystają z nich kolarze i maratończycy, którzy jedzą je nie przerywając biegu czy jazdy. Z kolei batony węglowodanowo-białkowe to odpowiednio dobrane połączenie pełnowartościowych składników, które mogą zastąpić posiłek. Najlepiej nadają się jako przekąska, gdy jest długa przerwa między posiłkami albo jako regeneracja po solidnym wysiłku fizycznym.