Strach przed tłuszczem ogarnia wielu sportowców. Warto jednak powiedzieć, że ich całkowita eliminacja z diety nie pomoże nam osiągać dobrych efektów. Tłuszcze pełnią wiele istotnych roli w procesie trawiennym, są także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-
Wśród tłuszczów znajdziemy kwasy tłuszczowe nasycone, nienasycone, jednonienasycone oraz wielonasycone. Najbardziej wartościowe są tłuszcze nasycone, występujące w postaci olejów roślinnych (za wyjątkiem oleju z kokosa i palmy) oraz tranu i innych olejów wytworzonych z tłuszczów rybich. Udział kwasów tłuszczowych w ogólnej diecie jest zróżnicowany i zależy od zapotrzebowania, wieku, płci i stylu życia.
Główną rolą tłuszczu na organizm jest dostarczanie energii (obok węglowodanów), ale nie tylko. Nadmiar tłuszczu tworzy rezerwy energii na trudniejsze czasu, zgromadzone pod skórą pozwalają na mniejsze odczuwanie zimna. Ponadto kwasy tłuszczowe wpływają na prawidłowe funkcjonowanie komórek, pozytywnie wpływają na trawienie, a także są rozpuszczalnikami witamin (to bardzo ważne w przypadku diety warzywnej).