Sód jest jednym z makroelementów, których na co dzień potrzebujemy bardzo niewiele. Jednak w diecie sportowców ma on o tyle duże znaczenie, że podczas podejmowania intensywnego wysiłku fizycznego, znaczna ilość tego pierwiastka wydalana jest z organizmu wraz z potem, co może przyczynić się do powstania zaburzeń w funkcjonowaniu mięśni oraz wpłynąć na zmniejszenie ogólnej wydolności, jeśli powstałe w ten sposób braki nie będą na bieżąco uzupełniane. Naprzeciw tym potrzebom wychodzą producenci napojów izotonicznych o lekko słonym smaku, świadczącym o zawartości sodu, który wraz z innymi składnikami tego typu suplementów przyczynia się do wyrównania gospodarki wodno-elektrolitowej podczas treningu i po jego zakończeniu. Ponadto sód wpływa na zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, czyli pomaga osiągnąć stan homeostazy. Dzienna norma ilościowa sodu w diecie sportowców wynosi od 12 000 do 16 000 miligramów w zależności od wieku, rodzaju podejmowanego wysiłku oraz innych czynników.